Ev Danası Öküz Olmaz! Cüneyit Güleç

Cüneyit Güleç bir yetiştirme deneyimini anlatıyor:
“Anadolu’da meşhur bir söz vardır:
”Ev danası öküz olmaz!”. 
-Çiftlikte inek doğum yaptığında doğan bicik daha sonra dana olur. Onun  için ev danası diyoruz. Dışarıdan satın alınan danadan daha değersiz görülür. Ancak babam bu sözün aksine ev danalarını öküz yapıyordu. Bildiğiniz gibi bicik, buzağı, tosun ve öküz şeklinde büyüyorlar.
-Babam Rençber’di. Ankara’da iyi bir çevrede yaşamıştı. Köyde bu nedenle diğerlerine göre aykırı biri olarak görülürdü. Çocukken birlikte tarlaya gider, çift sürerdik…Çift sürerken dışarıdan aldığı öküzün yanına ev danalarından yetiştirdiği öküzü koşardı…Ancak bu uygulamayı hemen yapmazdı. Önce küçüklükten başlayarak büyüyene kadar ev danasını diğer öküzlerin yanında tarlaya boş götürür ve getirirdi. Büyüdüğü zaman boş boyunduruk takar, bu şekilde günlerce tarlaya götürü getirirdi…Boyunduruğu takmadan önce onun sırtını, başını, boynunu okşar, sevgi dolu sözler söyler ağırlık taşımayan daha sonra boş boyunduruğu takardı. Hayvan da hiç direnmezdi…
-Günler sonra hayvanı kulvarını bilsin diye boş çizgide götürür getirir, alıştırır, sonra da az yük bindirmek için kayış atardı. Her seferinde hayvanla adeta konuşur, sohbet eder, ona önemli olduğunu hissettirirdi…Hayvanın boyun kısmı nasırlaştıkça da sabana veya kağnıya yük bindirecek şekilde bağlardı.
-Biz de “öküz olmak” budur. Babam bütün ev danalarını böyle öküz yetiştirirdi. Diğer çiftçiler evdeki danalardan bu şekilde yararlanamazlardı. Ya ellerinden kaçırır ya da doğru dürüst iş yaptıramazlardı.
-Babam bu felsefesiyle bana insan ilişkilerinde geçerli olan  önemli bir anahtar verdi. Öğrendiğim en önemli şey, çocuklarımıza ve çalışanlarımıza aynı sabrı ve sevgiyi gösterirsek onları yetiştirmede ve hayata hazırlamada  başarılı olabileceğimizdir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mikro Öyküler

Büyüklere Masallar

Kuş Sesleri ve Kebap